Horoskopy celého světa ve zkratce

Horoskopy celého sveta

V naší kultuře je nejrozšířenější a nejznámější horoskop, který se označuje jako tradiční, případně také evropský. Na světě však není zdaleka jediný, různé kultury a národy si totiž vypracovaly své vlastní horoskopy, které mají spoustu společného, ale také se od sebe v mnoha aspektech odlišují. V tomto textu si alespoň stručně představíme některé z nich.

Tradiční horoskop

Právě s tradičním horoskopem se v našem prostředí můžeme setkat vůbec nejčastěji. Jednotlivých znamení je celkem dvanáct a určují se podle data narození člověka. Jsou to tato znamení zvěrokruhu: Beran, Býk, Blíženci, Rak, Lev, Panna, Váhy, Štír, Střelec, Kozoroh, Vodnář a Ryby.

Čínský horoskop

V čínském horoskopu se jednotlivá znamení stanovují pouze podle roku narození, konkrétní datum včetně dne a měsíce, tolik důležité není. Čínská znamení nesou podobu různých zvířat, jsou to tato: Krysa, Buvol, Tygr, Zajíc, Drak, Had, Kůň, Koza, Opice, Kohout, Pes a Vepř. Čínský horoskop má oproti evropskému rovněž jinou délku lunárního roku.

Keltský horoskop

Také tajemní Keltové, kteří žili v době železné i na našem území, měli vypracovaný systém připomínající horoskop. Znamení je v něm však dokonce rovnou 21, navíc se v průběhu roku různě opakují. Mají podobu stromů, kterým Keltové přisuzovali magickou moc: Topol, Kaštan, Jasan, Habr, Fíkovník (Osika), Buk, Bříza, Jabloň, Jedle, Jilm, Cypřiš, Cedr (Modřín), Borovice, Vrba, Lípa, Dub, Oliva (Olše), Líska, Jeřáb, Javor a Ořešák.

Egyptský horoskop

V egyptském horoskopu nalezneme znamení pouze jedenáct a jejich představiteli jsou přímo samotní bohové této vyspělé starověké civilizace: Amon (Ra), Mut, Isis, Horus, Geb, Sechmet, Toth, Seth, Osiris, Anubis a Hathor.

Indiánský horoskop

V indiánském zodiaku se nachází 12 zvířat, především různých druhů ptáků, které symbolicky odkazují na konkrétní povahu člověka. Jsou to tato zvířata: Sokol, Bobr, Los, Datel, Losos, Medvěd, Havran, Had, Sova, Labuť, Vydra a Vlk.

Cikánský horoskop

V cikánském horoskopu existují také různá znamení, která nesou různé vlastnosti a charakteristiky. Mají podobu rozličných předmětů: Sekera, Meč, Mince, Zvon, Hvězda, Kolo, Svíčka, Koruna, Dýka, Kaple, Kalicha a Podkova.

Perský horoskop

Astrologie se rozvíjela rovněž v starobylé perské civilizaci. V jejím horoskopu nalezneme různá zvířata včetně těch exotických, každé z nich má jiné vlastnosti a povahu: Ježek, Slon, Zlatý zajíc, Bobr, Orel, Vepř, Hřebec, Havran, Kohout, Jelen, Velbloud, Pes a Delfín.

Indický horoskop

V Indii se po dlouhá tisíciletí vyvíjela tzv. védská neboli siderická astrologie. Podobně jako v evropském horoskopu, také v tom indickém je dohromady 12 hvězdných znamení. Mají vliv na povahu, jednání i chování člověka. Jsou to tato znamení: Méš (Beran), Vršabha (Býk), Mithuna (Blíženci), Karkata (Rak), Sinha (Lev), Kanjá (Panna), Tulá (Váhy), Vrščika (Štír), Dhanus (Střelec), Makara (Kozoroh), Kumbha (Vodnář) a Mína (Ryby).

Japonský horoskop

Také v dalekém Japonsku mají svůj vlastní horoskop, který je v mnohém podobný tomu našemu evropskému. Ještě blíže má však k čínskému horoskopu, protože právě z něj vychází. Jednotlivá znamení nesou podobu různých zvířat a určují se pouze podle roku narození: Krysa, Buvol, Tygr, Zajíc, Drak, Had, Kůň, Ovce, Opice, Kohout, Pes a Divoké prase.

Váš osobní horoskop
Zkuste si nechat vyložit svůj osobní horoskop. Dozvíte se tak nejenom zajímavosti o vás samotných, ale i rady do života a částečně dokonce také to, co vás čeká v blízké budoucnosti.