Znamení Blíženci

Základní údaje:

Vládnoucí planeta: Merkur.
Znamení: mužské.
Element: vzduch.
Povaha: sangvinická (s materiálními důsledky).
Typ: intelektuál, badatel, racionální člověk, dualistů, skeptik.
Vlastnosti: vnímavost, žárlivost, podnikavost, důvtip, přizpůsobivost, výkonnost, obratnost, pružnost, netálosť, šlechetnost, optimismus, velká morální síla, vysoká inteligence, kterou neustále rozvíjejí.
Obvyklé nedostatky: netrpělivost, nerozvážnost, přelétavost, sebeklam, povrchnost, nestálost, žárlivost.
Postava: střední velikosti, nedbalé držení těla, pružné údy, dlouhé prsty; chůze rychlá, neklidná chůze, gestikulování a mávání rukama.
Tvář: úzká, oválný tvar hlavy, vysoké, klenuté čelo, inteligentní, vnímavý, bystrý pohled, ostrý vystupující nos, úzké rty, málo vysunutá brada.
Části těla, které ovládá: klouby, ramena, ramena, ruce; vyvinuté údy, svědčící o inteligenci, schopnostech, šikovnosti; mozek, nervová soustava, jazyk, řečové orgány, plíce, dýchací trubice, průdušky, pohrudnice.
Šťastný den: středa.
Nepříznivý den: čtvrtek.
Čísla: 3, 12, 13, 23, 39, 48.


Práce:

Jak pracují: netouží po práci vyžadující námahu a soustředění. Jeví zájem o vše kolem sebe, jejich duch je stále v činnosti a hledá novoty. Mají schopnosti a nadání, ale těžko se rozhodují pro konkrétní věci. Pokud začínají nějakou věc, brzy ji odsunou a začínají opět novou, aby byla zase vytištěna jinou. Dokáží tvrdě pracovat, ale jen krátký čas. Při práci potřebují časté přestávky. Nikdy nezůstávají u jedné firmy tak dlouho, aby dosáhli pozici, která by odpovídala jejich schopnostem.
Povolání: upřednostňují povolání, které vyžadují rychlost, obratnost a střízlivý úsudek: rozhlasoví nebo televizní pracovníci, fotoreportéři, spisovatelé, pracovníci v cestovních kancelářích. Také najdou úspěšné uplatnění se na poli hudebním, sportovním, tanečním, protože se cítí dobře, když mají dostatek pohybu.
Peníze: peníze se jim doslova rozkutálejí mezi prsty. Doslova pocit studu v nich vzbuzuje, pokud mají nějaké peníze v bance: rychlé si musí najít způsob, jak se jich zbavit. Dobře se cítí jedině v nejistotě.
Zájmy: velmi rádi hrají a mají zajímavé koníčky. Zbožňují např. cestování.


Zdraví:

Nemoci: jsou náchylní na nemoci pohybového aparátu (ruce, nohy, prsty), dýchacího ústrojí (průdušky, plíce), nervové soustavy a pohrudnice, neuralgie, astmatu, může se u nich vyskytnout i zvýšená podrážděnost, řečové chyby.
Prevence: díky pohybu, který potřebují je zpravidla přetěžovány jejich tělo. Potřebují pestrou vyváženou, hodnotnou stravu, málo masa, hodně ovoce, saláty, zeleninu. Měly by se vyhýbat nikotinu a všemu, co by jim mohlo škodit na plíce. Naopak – prospěje jim hodně čerstvého vzduchu a dostatek spánku.


Zajímavosti:

Rostliny: popínavé rostliny, lískové oříšky, oves, petržel, břečťan, fenykl, řepa.
Živočichové: opice, liška, papoušci, veverka, ještěrka, psi, včely, malé hady, holuby, všechna zvířata, která se umí rychle pohybovat.
Kameny: achát, karneol, topas, polodrahokamy a nepravé kameny.
Kovy: rtuť.
Barva: všechny odstíny žluté a fialové barvy.
Země: Würtenbersku, Francie, USA, Dolní Egypt, Sardinie, Belgie, Arménie, Tripolis, Wales, severovýchodní pobřeží Afriky.

Láska:

V lásce a manželství se projevuje jejich nestálost a neklid.
Vhodní partneři: Váhy, Vodnář, též Blíženci, Lev, Beran.
Nevhodní partneři: Panna, Ryby.

Významné osobnosti narozené ve znamení Blíženců:
Bob Dylan, John F.Kennedy, Marilyn Monroe, Clint Eastwood, Björn Borg, Paula Abdul, Priscilla Presley, Naomi Campbell, Královna Viktoria, Princ Filip, Dalajláma, Paul Gaugin, Richard Wagner, Thomas Mann, Dante Alighieri, Jean-Paul Sartre , Alexander S. Puškin, Edvard Beneš, Helena Růžičková, Libuše Šafránková, Luděk Sobota.

Charakteristika Blíženců:
Blíženci v sobě spojují svým způsobem dvě povahy. Trpí především duševní rozdvojeností, která jim nedovoluje dosáhnout duševní klid. Chvílemi by vyskakovali radostí a vzápětí upadnou do hluboké deprese. Vrtkavost a rozvláčnost jsou překážkami, které dokáže překonat pouze velké vypětí vůle. Tyto bariéry by měly odstranit, protože jsou původcem vnitřního pocitu nespokojenosti se sebou samými a s celým okolním světem, který je nervově vyčerpává. Mají v sobě dostatek houževnatosti, ale je špatné, že proti ní stojí jejich nerozhodnost. Kdyby se jim podařilo překonat ji, padla by vám do klína o to větší činorodost a energie.

Vytvářejí si dvě pole působnosti, mění cíle, za kterým se s nasazením vydávají. Jejich neklidný duch jim znemožňuje soustředit se na praktické stránky života. Nejednou něco vymyslí, ale tím to pro ně končí. Realizaci přenechávají jiným. Jejich slova se rozcházejí se skutky.

V životě velmi doplácejí na nervózní povahu a často upadají do sebatrýzne a sklíčenosti. Zmocňují se jejich stavy úzkosti, které prorůstají do pesimistických nálad. V některých případech jsou Blíženci takoví citliví, že jejich existenční boj nemůže být úspěšný. Často nedotáhl do konce to, co začali. Kdyby se však více skoncentrovali a zaměřili na konkrétní cíl, mohli by si vydláždit cestu k úspěchu. Musí však všechno do posledního detailu promyslet, a také uskutečnit.

Mají rádi změny a jsou schopni okamžitě se přizpůsobit momentálním požadavkům. Jsou velmi přizpůsobiví, rychlí, senzitivní, rozumní, ctižádostiví. Charakteristickým rysem těchto lidí je ochota pomoci a zabývat se starostmi jiných lidí. Jsou to typy příjemných, přizpůsobivých, dobrácký lidí. Nedokáží klidně sedět nebo stát. I když bývají podráždění, rychle se zase uklidní. A pokud v zlosti něco špatného řeknou, příliš rychle to litují a okamžitě se snaží odčinit příkoří, které svým chováním způsobili. Navzdory vrozené nestálosti mají pevnou vůli se sklonem ovládat jiných, ale bez povýšenosti nebo tyranství.

Jejich duševní obzor je velmi široký, což znásobuje schopnost vciťovat se do záležitostí jiných osob. Jsou až příliš všestranní, často na úkor důkladného přezkoumání věcí. Na vině je jejich bujná fantazie. Neomylná intuice a skvělá paměť jsou jim dobrými přáteli, kteří jim nedovolí podlehnout předsudkům.

Tito lidé nejsou však jen sami neklidní, způsobují neklid i ve svém okolí. Mnoho lidí si na takovou stále se měnící povahu těžko zvyká. Požadují pro sebe volnost jednání i pohybu, ale povolují to také jiným. Podrobí se pouze tehdy, pokud získají úplnou převahu. V takovém případě se podvolí celou svou bytostí a stávají se nadšenými obdivovateli tak dlouho, jak dlouho trvá tato převaha. Bojovat dokáží jen slovem, jinému boji se vyhýbají. Při větším rozčilení jejich uklidní přívětivé slůvko a jsou upoutání ihned jinými záležitostmi. Někdy se z nich stávají pomlouvači a poctivé jednání je jim cizí.