Znamení Býk

Základní údaje:

Vládnoucí planeta: Venuše.
Znamení: ženské.
Element: zem.
Povaha: flegmatická.
Typ: přirozený, spjatý s přírodou, instinktivní, tvrdohlavý, trpíte, materialistický založen.
Vlastnosti: síla, vytrvalost, upřímnost, smyslnost, horlivost, trpělivost, rozhodnost, píle, logické uvažování, vážnost, uzavřenost, vyrovnanost, silná osobnost, sebejistota, společenská aktivita.
Obvyklé nedostatky: lenost, předpojatost, samolibost, nenasytnost, zdání srdce, fanatismus, svéhlavost, žárlivost.
Postava: nízká, zavalitá, tlustá; tvář oválná, plná, široká s nevysoké čelem, milý, dobrosrdečný, veselý, přátelský pohled, plné rty, silný zátylek.
Části těla, které ovládá: hrdlo, hrtan, krk, zátylek, mandle, hlasivky, hltan, štítná žláza, pohlavní orgány, žlázy, kůže, slinná žláza.
Štastný den: pátek.
Nepříznivý den: úterý.
Čísla: 4, 6, 8, 27, 28.


Práce:

Jak pracují: skvělé kombinační schopnosti, vyhraněná ostrá logika; vše, co začnou i dokončí, vynikají v matematice.
Povolání: inklinují k profesím, které jsou spojeny s určitou odpovědností, např. ve finančnictví, skladech, osobních odděleních, knihovnách, bankách, peněžních ústavech, uměleckých řemeslech. V úvahu přichází i potravinářský průmysl, chemická výroba barev, botanika, ale i módní, kosmetický, textilní průmysl, chemie, sochařství, zpěv a stavbárstvo. Ženy jsou praktické hospodyně a mají nadání pro vaření; jsou výbornými učitelkami a sociálními pracovnicemi.
Peníze: peníze jsou pro ně vším a jen velmi těžko a neradi se jejich zbavují. Dobře znají opravdovou hodnotu bankovek, peníze utrácejí uvážlivě nebo jejich ukládají v spořitelny v očekávání lepší příležitosti. Často se může zdát, že jsou skoupí.
Zájmy: skvělé víno, láska k hudbě a umění, milují přírodu, peníze a majetek – to je jejich hobby.


Zdraví:

Nemoci: důraz na jídlo a nápoje ohrožuje hrdlo, hrtan, ledviny a také pohlavní orgány – chrapot, otoky, nemoci z nachlazení, zánět průdušek. Ve starším věku sklon k tloustnutí a pohodlnosti. Pokud onemocní, jejich uzdravování probíhá pomalu. Co se týká zdraví, v porovnání s ostatními znameními Zvěrokruhu jsou nejobezřetněji. Jakoby cítili, že si nemohou dovolit riskovat.
Prevence: lehká a pestrá strava, více sportu (což vyžaduje silnou vůli, kterou Býk nemá).


Zajímavosti:

Rostliny: polní květiny, lípa, hrušky, třešně, jahody, švestky, banány, pšenice.
živočichů: beruška, ovce, býk, srnka, zpěvní ptáci.
Kameny: svetlobelasý safír, smaragd, tyrkys, achát, perly a korály, které se považují za harmonické, mají chránit před nepřáteli těch, kteří usilují cosi dosáhnout, nikoli však z materiálních pohnutek. Kdo nosí safír, měl by být věrný v lásce. Zapracován v platině má pomáhat v nouzi a zmírnit následky nemocí. Tyrkys je Venušin kamen, amulet milenců, ale i manželů. Ten, kdo jej nosí by měl podle změny jeho zbarvení znát blížící se nebezpečí.
Kovy: měď.
Barva: přírodní zelená, pokud je však tmavá, může působit škodlivě. Zelená v jasných odstínech uklidňuje, a to až natolik, že potlačuje impulzivnost.
Kam cestovat: Lotrinsko, Polsko, Švédsko, Persie, Malá Asie, Kypr, Bělorusko, Irsko, Švýcarsko, Řecko, Kavkaz.


Láska:

Silná touha po lásce s troškou žárlivosti, neradi dávají nahlédnout do svého nitra, mají sklon k mlčenlivosti a rezervovanosti; v přátelství jsou stáli, v milostných záležitostech méně, protože jejich silný pohlavní pud svádí k vášnivým milostným dobrodružstvím. Pokud jejich city z jakéhokoliv důvodu ochladnou, rezolutně přeruší všechny styky a přátelství. Co však jednou vlastní, nebo si to alespoň myslí – nepustí z ruky.
Vhodní partneři: Panna, Kozoroh, Rak, Ryby.
Nevhodní partneři: Lev, Štír a Vodnář.


Významné osobnosti narozené ve znamení Býka:

Gary Cooper, Marie Terezie, Karel Marx, Wiliam Shakespeare, Honoré de Balzac, Immanuel Kant, Sigmund Freud, Harry S. Truman, Jean Gabin, Barbra Streisand, Stevie Wonder, Lex Barker, Audrey Hepburn, Jack Nicholson, Cher, Jan Pavel II ., Alžběta II., Michelle Pfeiffer, Shirley Temple, Salvador Dalí, Jaroslav Hašek, Oldřich Kaiser, Petr Hapka, Jirina Bohdalová, Dagmar Patrasová.

Charakteristika Býka:

Vyznačují se klidnou, převážně vyrovnanou náladou. Jako svévolná, tvrdohlavá osoba se snadno urazí a jen těžko se smiřují. Jsou i trošku hašteřivý a rádi kritizují. Nejsou přístupní radám druhých. Nesnášejí, když jim někdo odporuje, snadno vybuchují a je obtížné přesvědčit je o něčem. Raději se nad všechno povznesou. Jsou mírumilovní, vždy ochotni pomoci jiným. Lhaní je jim zcela cizí.

Radují se ze života, i když se zdají být uzavřenými a nepřístupnými. Někdy se to chápe jako nedostatek přímosti, což však není vůbec pravda, protože právě tito lidé jsou velmi upřímní a poctivě smýšlející.

Hluboko v jejich duši je zakořeněná nedůvěra a opatrnost vůči jiným lidem. Těžko se smiřují a dlouho nevědí odpustit příkoří, kterého se mu dostalo. Nejsou bezohlední, ale vytrvale a důsledně kráčejí za svým cílem. Jejich cílevědomost je vyhraněná, nemůže vyústit do nervozity a neklidu. Určitá záporná stránka je však v přehnaném sklonu k pedantností, dogmatismu a podivínství. Zacházení s tímto typem mohou ztížit i maličkosti, neboť svou nedůvěru vůči okolí neví dost diplomaticky skrývat.

Jsou zaměřeni na pozemské věci a za nezbytný předpoklad rodinného štěstí považují dostatek pozemských statků. Jsou prakticky a materiálně založení. Mají velkou sběratelskou vášeň. Své věci se pokoušejí zachovat, i když jim už nepřipisují zvláštní hodnotu. V ekonomické sféře se vyznají velmi dobře, přičemž využívají vytrvalost, houževnatost, píle rozvážnost a organizační talent na získání blahobytu, bohatství a vážnosti, co se jim podaří po čase nabýt. V tomto směru jsou velmi sebevědomí a vědí, co chtějí. Pocit sebevědomí nejednou vyústí do neústupnosti a umíněnosti. Nelze je proto považovat za egoistov. Jsou nadšenými nepřáteli mrhání a výstřednosti. Šetrnost, kterou se vyznačují, má čistě racionální charakter – mají rádi pohodlí a komfort. Z jejich vytrvalosti však může vzniknout tvrdohlavost, z věrnosti žárlivost a spolehlivost může vést k nenasytnosti, ba až k hrabivosti. Zmíněné vlastnosti jsou orientovány především na dosažení vlastního blahobytu a bezstarostného života. Dříve či později přijde Býk k majetku a obvykle si ho udrží. Váží si peníze a majetek stejně jako rodinu. Imponuje mu velikost. Má rád všechno velké, ale praktické.

Dřímá v nich skrytá energie žádosti a touhy, která je často potlačována. No když se něčím vyprovokována uvolní, exploduje jako síla vulkánu. Býci neplýtvají silami a jen velmi silné impulzy je umí vyvést z rovnováhy. Býkova povaha je zřídka impulzivní, kdy se však opravdu rozčílí, jsou zuřiví jako býk – prudcí, tvrdohlaví, neústupná, zatvrzelý – zpravidla na velký údiv těch, co Býka vyprovokovali. Důvodem jeho zuřivosti může být partnerova nevěra nebo podraz ze strany přátel. Choulostivým záležitostem se raději vyhýbají. Jejich heslem je: “Co nevidím, neexistuje!”. Potřebují mít pevnou půdu pod nohama, odmítají nejisté experimenty a staví na solidních základech.

Býci se pyšní hlavně silou charakteru, která však může snadno vyústit v tvrdohlavost. Typickým chováním je pasivita. Býk spěchá pomalu a vše si důkladně promyslí. Je to převážně domácí tvor. Změna ho umí vyvést z míry.

Býci mají většinou dobrou paměť, snadno se učí, mají bohatou představivost a intuici. I když mají rádi klid a pohodlí, také mají smysl pro praktické činnosti. Jsou velmi zruční, citliví, jemnocitní, lidumilní, mající vztah k přírodě, vědám a umění. Jsou totiž známý svou touhou bavit okolí a proto se stávají vyhledávanými společníky. Býci se totiž snaží najít potěšení v každé situaci.