Znamení Střelec

Základní údaje:

Vládnoucí planeta: Jupiter.
Znamení: mužské.
Element: oheň.
Povaha: cholerická.
Typ: nábožný člověk, sportovec, dobrodruh, pokrytec, falešný prorok.
Vlastnosti: veselost, statečnost, štědrost, čestnost, péči, rozumnost, mírumilovnost, ohleduplnost, ústupnost, přímost, pravdomluvnost, vášnivost.
Obvyklé nedostatky: prostořekost, nerozhodnost, lehkomyslnost, bezstarostnost, nevhodné chování, hašteřivost.
Postava: vzrostlá se sklonem k obezitě, sympatický, impozantní zevnějšek, silné ruce, pohyblivý, sportovní typ, působící mladistvě až do vysokého věku.
Tvář: vysoké, klenuté čelo, jasný, dobrácký, žoviální, zářivý pohled, světlé husté vlasy, u mužů – zarostlá brada.
Části těla, které ovládá: pánev, stehenní kosti, kyčelní klouby, játra, krev, slabiny, ploténky, zádové svalstvo, žíly, plíce, průdušky, neurovegetativních soustava.
Šťastný den: čtvrtek.
Nepříznivý den: pondělí.
Čísla: 4, 5, 9, 14, 40, 45.


Práce:

Jak pracují: v povolání inklinují k nevázanému životu v přírodě, ke které mají hluboký vztah. Ve všech profesích, které jim ji přibližují, dosahují velké úspěchy. Mají schopnost vycítit, kdy se jim naskýtá dobrá příležitost. Často mají pocit, že to “pravé” je jen čeká. Tato okolnost, jakož i touha po cestování vysvětluje časté změny povolání.
Povolání: milují svobodná povolání. Nejlépe se uplatní v cestovních kancelářích, ve státní službě, v armádě, přitahuje je i právo (soudci a advokáti), dále jako duchovní, důstojníci, policisté, diplomaté, lékaři, psychologové, geografové, bankovní úředníci a sportovci. Ženy jsou perfektní v cizích jazycích, jsou dobrými lékařka, reportérka, sociálními pracovnicemi, prodavačkami a ošetřovatelkami zvířat.
Zájmy: rádi sportují, cestují a chodí na túry, mají velmi rádi zvířata (zejména exotické, i ve svém bytě) a přírodu. Jsou vášnivými sběrateli. Sbírají knihy, víčka z pivních lahví, hrací hodiny, staré dopisy, cedulky – vždy je mají plné kapsy. Běda tomu, kdo by se dotkl jejich sbírky, nebo by ji uklidil! Střelec ty věci vlastní, protože je potřebuje.


Zdraví:

Nemoci: onemocnění bederní oblasti, stehenních kostí, jater, svalstva (i srdečního svalu), mívají dýchací potíže, nemoci nervové soustavy, pohybového ústrojí, páteře, plotének, křečové žíly. Mají sklon k revmatickým chorobám, dně, vykloubeniny a úrazům při sportu. Ohroženy jsou i plíce, často dochází k natržení vaziva a šlach, ochrnutí končetin, zlomeninám kyčle, kloubovým těžkostem a problémům při chůzi.
Prevence: jsou houževnatí a odolní, rychle se zotavují. To je v nejednom případě svádí k extrémnímu způsobu života. Kdo však žije rozumně, dočká se vysokého věku a také ve stáří zůstane čilý a svěží. Tělo Střelce potřebuje hodně kyslíku, proto by měly pravidelně provádět dechová cvičení. Nejlepším lékem je turistika.


Zajímavosti:

Rostliny: jasan, fíkovník, chřest, reveň, broskev, jasmín, hřebíček.
Živočichové: páv, slon, pes, kůň, jelen.
Kameny: o Topas a kryzolite se říká, že jsou typickými kameny Střelce. Topas, který se nosí na levé ruce má chránit před astmatem, revma, nespavostí. Současně má ovlivňovat bohatství a přízeň “vysokých”. Kryzolit je zelený, podobný smaragdu a má ochraňovat před zlými sny. Modrý safír má chránit před nemocemi, stejně jako před nepřáteli, a naopak přitažlivě působit na přátel. Další kameny: tyrkys, ametyst, granát, pekelný kámen.
Kovy: cín.
Barva: tmavomodrá a purpurová. Purpurová jejich Charny před vlivem mas. Přesto je však purpur i symbolem spravedlnosti a trpělivosti. Kombinace s modrou a šedomodré má být příznivá pro realizaci plánů a záměrů. Černá pomáhá při plnění materiálních cílů.
Země: Španělsko, Maďarsko, Slovensko, Česko, Jugoslávie, Madagaskar, Austrálie, arabské země.

Láska:

v milostných záležitostech se projevuje jejich ohnivá nátura a prchlivost. Rozum je však udrží v potřebných mezích. Muži Střelci mají temperamentní náturu, když se rozpálí, stávají se velmi impulzivními. Se svými úmysly se vůbec netají, což ohrožuje jejich věrnost. Ženy se chovají podobně jako muži Střelci. Snaží se upoutat co největší pozornost, ale většinou zůstává jen u flirtu.
Vhodní partneři: Beran, Lev, Vodnář, Váhy.
Nevhodní partneři: Blíženci, Ryby, Panna.


Významné osobnosti narozené ve znamení Střelce:

Francisco Franco Nero, Maria Stuartovna, Ludwig van Beethoven, Mark Twain, AG Eiffel, Winston Churchill, Josif Stalin, Walt Disney, Frank Sinatra, Edith Piaf, Jean Marais, Maria Callas, Gérard Philipe, Kirk Douglas, Steven Spielberg, Kim Basinger, Tina Turner, Liv Ullmann, Brad Pitt, Jane Fond, Antonín Zápotocký, Miloš Forman, Hana Hegerová, Josef Abrhám, Rudolf Hrušínský.


Charakteristika Střelce:

Navenek jsou většinou velmi klidní, ale uvnitř velmi citliví, i když to na nich právě není vidět. Jsou čestní, konají dobro pro dobro. Mají prorockou žílu, proto se v osobním životě často mohou spolehnout na svůj vnitřní hlas. Nadevše milují klid a pohodlí. Zápornou stránkou této vlastnosti je nedostatek rozhodnosti. Snaží se o co největší svobodu a nezávislost. Ve styku s opačným pohlavím jsou velmi otevření, co si dotyčná osoba nejednou vysvětluje nesprávné. Jdou za hlasem svého srdce, aniž se ptali, co na to rozum.

Jejich psychické vlastnosti jsou nadprůměrné, duch je vynalézavý ba geniální, myšlenkové pochody jsou svobodné, nedají se spoutat. Neposednost jejich stále žene na cesty. V jistém smyslu by se mohlo o nich říci: “Dvě duše přebývají v mé hrudi”, protože někdy trpí vnitřní rozdvojeností, která je neomylnou známkou dvojí povahy. Jsou neobyčejně přístupní citovým dojmem, jednou uzavření a nepřístupní, někdy zas prudcí a podráždění. Tato podrážděnost je často neopodstatněná a vysvětlitelná jen jejich rozpolceností. Snadno se stávají nedůvěřivými, ale nedokáží zabránit tomu, aby jejich nelhali a nepodvádzali.

Povaha Střelce se vyznačuje především optimismem. Zná slabé stránky a nástrahy života a velmi brzy se jejich naučí chápat a překonávat. Z téměř vrozené moudrosti v něm vyrůstá pocit nesmírné dobroty a pochopení.

Lidé narození ve znamení Střelce lpí na tradicích a starožitnostech. Jsou vášnivými bojovníky za právo a mravní čistotu. Dobrý Střelec je velmi dobrosrdečný, dobromyslný a spravedlivý, se smyslem pro krásu a harmonii života. Jeho poznání je intuitivní: nejvýraznějším znakem jeho povahy je bezvýhradné uznávání autority.

Naproti tomu “negativní Střelec” je sofisté, hloubka citů se u něj mění na sentiment, víra na pověry, spravedlnost na pokrytectví. Duševní prázdnotu se snaží zamaskovat plakáty a napodobeninami každého druhu. Rád se pyšní cizím peřím.