Karty Lenormand – veštkyně madam Lenormand

Karetní systém Lenormand patří k těm nejrozšířenějším a také nejoblíbenějším. Jde o specifický typ cikánských karet, který vznikl v 18. století ve Francii. Za jeho autorku je všeobecně považována francouzská věštkyně madam Lenormand.

Madam Lenormand

Lenormand

Slavná francouzská věštkyně madam Lenormand (1772 – 1843), vlastním jménem Marie Anna Adelaide Lenormand, byla první moderní kartářkou. Pro své věštění však nevyužívala jenom karty, ale také poznatky z astrologie. Uměla zacházet s kartami, ale četla budoucnost i z ruky, také kávových sedlin, krystalů, roztaveného olova nebo rozfoukaného popela.

Již jako dítě věštila budoucnost sestrám v benediktýnském klášteře, kam ji umístil nevlastní otec po smrti matky. Přestože se vyučila švadlenou, stala se postupně věhlasnou kartářkou Francie i celé Evropy. Radila v otázkách budoucnosti nejenom prostým lidem, ale také samotnému císaři Napoleonovi Bonaparte a jeho ženě Josefíně. Za svoje věštění byla několikrát uvězněna. Na druhé straně si získala přízeň mnoha vlivných osob. V Paříži provozovala věštecký salón pro místní smetánku.

Původ karet

Karty Lenormand jsou s proslulou francouzskou kartářkou velmi často spojovány. Za svého života však s nimi madam Lenormand údajně nepracovala. Konkrétní podoba karetního systému Lenormand měla vzniknout až po smrti kartářky na základě dochovaných rukopisů.
Madam Lenormand po sobě zanechala nejenom podrobný životopis, ale také mnoho dalších dokumentů. Údajně se v nich našel i kompletní seznam karet, včetně detailního popisu významu každé karty a jejich vzájemných vztahů. Součástí odkazu madam Lenormand byly i návrhy výkladu karet.

Karty paní Lenormand byly poprvé vydány po smrti věštkyně a stejně jako ona vzbudily velkou pozornost a získaly si řadu příznivců. Tak je tomu až dodnes.

Podoba a výklad karet

Karty Lenormand zahrnují 36 barevných obrázkových listů. Karty zobrazují zprávy o minulosti, současnosti i budoucnosti. Zachycují zejména každodenní události, situace běžného života. Právě proto jsou ideální při řešení problémů každodenního života.
Balíček Lenormand je charakteristický dvěma kartami. Jde o Dámu a Pána, které fungují jako tzv. osobní karta tazatele.

Každý list obsahuje vedle obrázku také symbol v podobě lidí, zvířat nebo předmětů. Použitou symbolikou se však zdaleka nemohou rovnat s tarotovými kartami, kde má každý jednotlivý prvek karty včetně použitých barev specifický symbolický význam.
Karty Lenormand většinou neobsahují žádný konkrétní nápis, nenesou ani pojmenování karty. Zato má však každý list své číslo, karty se tak dají uspořádat.

Výklad těchto karet je natolik konkrétní, že dokáže pomoci s řešením jakékoliv situace. Je jedno, zda jde o osobní, milostné, finanční, pracovní nebo třeba zdravotní problémy. Kombinace karet a možnosti výkladu jsou téměř neomezené. Velkou roli při výkladu však hraje schopnost položit správnou otázku. Karty dávají velký prostor vlastní intuici kartáře

Co vám prozradí karty?
Zajímá vás osobní výklad karet Lenormand? Potřebujete, aby vám karty poradily? Obraťte se na naše kartáře. Obdobně jako kdysi madam Lenormand dokážou i naši kartáři pomoci s mnoha otázkami ohledně budoucnosti a řešení nejrůznějších potíží.