Piniová šiška – symbol nejvyššího osvícení

Piniova siska

Ve všem se dá najít skrytá symbolika a nějaký abstraktní význam. Symboly jako obrazy různých předmětů hmotného světa předávají poselství světa duchovního. Nabádají člověka k hledání hluboké pravdy.

Jedním z těch nejtajemnějších symbolů, který bývá neprávem přehlížen, je piniová šiška. Piniová, nebo také borová šiška se přitom objevuje během celých lidských dějin. Najdeme ji v mnoha naprosto odlišných kulturách. A jakou pravdu borová šiška odhaluje? Jako znak symbolizuje pravdu nejvyšší – duchovní osvícení.

Třetí oko

Majestátná borovice je jedním z nejstarších druhů na zemi, patří také k těm nejodolnějším stromům. Piniová šiška je z hlediska evoluce předchůdcem květenství. Tisíce lupenů vytváří úchvatnou, dokonale uspořádanou spirálu.

Tvar šišky je přitom nápadně podobný šišince mozkové, která je centrem lidského mozku. Jako třetí oko je považována také za centrum duše. Šišinka má vliv na vnímání světla, ovlivňuje vědomí a snění, reguluje denní biorytmus. Prostřednictvím hormonů řídí meditativní stavy, má člověka propojovat s vyšším vědomím.

Borovice jako taková je symbolem štěstí, síly, plodnosti, dlouhého života a nesmrtelnosti. Ve staré Číně se proto vysazovala na hroby. Dřevo borovice roní pryskyřici, která bývá pro svůj tvar označována jako zkamenělé slzy. Nazývá se také jantar, sluneční kámen nebo zlato severu.

Brána k jiným světům

Piniová šiška má otevírat bránu k jiným světům. Takto ji vnímaly mnohé bájné civilizace. Její symbol je k vidění na památkách mexických indiánů, indonéských kmenů nebo v indické kultuře. Bývá spojována s kundaliní silou, nejvyšší formou vědomí, moudrosti a lásky. Kundaliní síla stoupá dle indického učení podél páteře, bývá zobrazována v podobě propletených hadů. Piniovou šišku tak v řeči symbolů často provázejí hadi.

Borovicová šiška je také symbolem starých Egypťanů, Řeků a Římanů. Za svou ji přebrala i katolická církev, mj. se s ní setkáváme v kostelech v podobě svítidel. Tyto předměty tak dokonale propojují abstraktní význam piniové šišky (osvícení) s konkrétní hmotnou podobou světla.

Jako dekorativní prvek piniová šiška nedílně patří k renesančnímu a baroknímu umění. Najdeme ji na štítech domů a pilířích, nezřídka zdobí kašny.

Piniová šiška také prohlubuje sdělení tarotových karet. Zkrášluje kartu Malé arkány – Královny holí, mistryně sebepoznání. Nejvyšší úroveň poznání z Královny holí září právě prostřednictvím borovicové šišky, která je na konci její hole.

Usilujete o sebepoznání? Zajímá vás poselství tarotových karet či jiných symbolů? Obraťte se na některou z našich kartářek.