Steampunk Tarot – recenze

Steampunk Tarot

Steampunk je světem plným fantazie, vynálezů a dokonale fungujících strojů. Stejně precizně jako jsou sestavená ozubená kola, která neodmyslitelně ke steampunku patří, do sebe zapadají také jednotlivé prvky tarotu. Tarot i steampunk se shodují ve svém důmyslném zpracování plném fantazie a průlomových objevů. I proto spolu skvěle rezonují. To dokazuje i netradiční tarotový balíček s příhodným názvem Steampunk tarot.

Tarot nahnědo

Steampunk se řadí mezi sci-fi či fantasy. Jedná se o variaci punku, která nadevše vyznává technologie, především ty parní. Pára je hlavní kulisou steampunku i Steampunk tarotu.

Ke steampunku patří i ozubená kola či hodinové stroje, také oblečení viktoriánské doby, nejlépe v hnědé, příp. černé či béžové barvě. Tradičním doplňkem jsou klobouky a samozřejmě brýle – letecké či svářečské. Nic z toho nechybí na kartách Steampunk Tarot.

Steampunk se dá označit za kulturu lidí a jejich vynálezů. Dle definice Barbary Moore, autorky karet Steampunk Tarot, jde o „retrotechno“, také „hnědou objevenou gotiky“ nebo „obraz minulosti, která by byla, kdyby se budoucnost udála dříve“.

Jak vypadá Steampunk tarot?

Autorka Barbara Moore chce svým tarotovým balíčkem probouzet zvídavost. A daří se jí to. Nejenom karty Steampunk Tarot, ale zejména pracovní kniha umožňuje proniknout do světa tarotu i steampunku.

Ilustrátor Aly Fell dokázal sladit steampunk s tradičními symboly tarotu, významy karet jsou tak snadno uchopitelné. Vizuální podoba karet je i přesto netradiční a pozoruhodná. Ozubená kola se na kartách točí podobně jako kola osudu. Postavy na kartách ožívají stejně tak, jako ožívají hrdinové z románu Jules Verna. Karty zobrazují stroje jako živé organismy. Lidé a stroje jsou na kartách ve vzájemné harmonii. Příběhy dostávají díky kartám svůj děj.

Autorka Barbara Moore přináší neotřelý tarotový balíček nejenom všem příznivcům steampunku. Její podání tarotu je natolik fascinující, že svět steampunku přiblíží i těm, pro které byl doposud neznámý.

Steampunk může i nemusí být váš styl, přesto vás Steampunk tarot svým pojetím zaujme. Tyto karty vás vtáhnou do tarotového děje stejně tak, jako vás vtáhne točící se soukolí steampunkových strojů.

Steampunkové technologie jsou praktické, praktické využití jistě najdou i karty Steampunk tarotu. Jsou způsobem, jak načerpat trochu z neomezené studnice moudrosti, najít odpovědi na důležité otázky a objevit doposud skryté světy.

Jak poznat dosud nepoznané? Jak najít odpovědi na své otázky?
Pokud máte nezodpovězené otázky, odpověď můžete najít také v kartách našich kartářek. Nemusíte vyznávat steampunk, nepotřebujete své vlastní karty, nepotřebujete znát umění výkladu karet. Stačí jen vytočit číslo a zavolat, o zbytek se postarají karty v rukou našich kartářek.