Jak být sám sebou?

Ako byť sám sebou?

Máte pocit, že vše děláte pouze pro druhé? Upřednostňujete zájmy druhých před svými vlastními? Neumíte nebo nemáte prostor být sami sebou? Naučte se to postupnými krůčky. Proč? Protože pokud budete sami sebou, budete na svém místě, zapadnete tam, kam skutečně patříte, budete v životě spokojenější.

Co všechno závisí na druhých?

Naše společnost nás omezuje. Školka, školka, práce – tam všude jsou zájmy jiných přednější než naše vlastní, tam všude se musíme přizpůsobovat, ustupovat ze svých požadavků. Tyto vzorce si pak přenášíme i do svých vztahů a rodiny (pokud je v rodině již také neuplatňujeme). Stále více jsme tlačeni do něčeho, co nám ani nemusí být vlastní. Žijeme ve společnosti orientované na výkon a často je naše štěstí závislé na hodnocení druhých.

Představte si, že si koupíte krásné nové šaty. Děláte to pro sebe nebo pro někoho jiného? Jakou radost vám šaty přinesou sami o sobě a jakou radost vám udělá, když vám někdo řekne, že vám tyto šaty sluší?

Ano, žijeme ve společnosti s dalšími lidmi, žijeme s nimi ve vzájemné interakci. Bez nich bychom nepřežili. Pochopitelně se vyplatí s druhými vycházet dobře. Na druhé straně bychom si přitom měli zachovat svoji vlastní identitu a jedinečnost. I ve společnosti druhých bychom měli zůstat sami sebou.

Co všechno můžu ovlivnit?

Být sám sebou neznamená, že budete neteční a bezohlední k potřebám druhým. Avšak musíte si být také vědomi svých vlastních potřeb a snažit se o jejich uspokojení. Můžete být otevřeni k názorům druhých, ale nedělejte věci jenom kvůli tomu, abyste u druhých získali kladné hodnocení.
V případě nových šatů si primárně vybírejte takové, které se budou líbit vám. Pokud si kupujete šaty s tím, že vám je určitě pochválí partner, je to špatně. Pak si šaty kupujete kvůli někomu jinému, ne kvůli sobě. Nesnažte se za každou cenu zalíbit ostatním, pak se vytrácí vaše vlastní já. Nemusíte se bát. Pokud najdete sílu být sám sebou, druzí vaši jedinečnost ocení, dokonce mnohem více než oceňují slepou poslušnost a snahu se přizpůsobit.

Návod na cestu k vlastnímu já

Být sám sebou. Rozhodně to není tak jednoduché, jak to zní. Aby člověk mohl být sám sebou, nejprve musí vědět, kdo vlastně je. Cesta k sobě může být složitá, tady je malý návod, jak na ní obstát.

  • Dopřejte si čas na přemýšlení a rozjímání. Ptejte se sám sebe, co vede vaše kroky.
  • Hledejte lásku k sobě, buďte k sobě upřímný. Tak se můžete posunout dál.
  • Nebojte se změny. Nevyčítejte si nedokonalosti. Dovolte si i chyby.
  • Přijměte vše, co vám život nabízí. Každá překážka vás posune dál.
  • Pamatujte, že nemusíte nikomu nic dokazovat. Pravá láska je bezpodmínečná. Máte odpovědnost jen sami za sebe.
Potřebujete víc?

Mnoho užitečných informací vás čeká tam, kde byste je ani nehledali. Může to být třeba u kartářky, věštkyně či astrologa. Ti všichni jsou vám k dispozici na telefonu, ihned, stačí jenom zavolat.