Několik rad pro oživení vztahu

oživenie vzťahu

Každý vztah dříve či později sklouzne do určitého stereotypu. Pokud vám chybí jiskření z prvních měsíců seznámení, nic není ztraceno. Naděje na změnu existuje dokonce i v případě, pokud máte pocit, že váš vztah je u konce a nic ho už nezachrání. Šance je vždycky, důležitá je ale vzájemná snaha. Pokud opravdu budete chtít být spolu, můžete zkusit oživit váš partnerský vztah. Dobrou zprávou je, že se to často podaří a někdy je dokonce pár ještě šťastnější než dříve.

Zlepšete komunikaci

Málokterý vztah, kde nefunguje komunikace, je šťastný. Je důležité naučit se spolu mluvit a navzájem si sdělovat to, po čem toužíme, co nám udělá radost nebo co nám naopak vadí. Pokud spolu špatně či málo mluvíme, je docela možné, že partner ani netuší, že nám něco schází nebo vadí. Ten druhý naopak žije v přesvědčení, že o tom ví, ale že toho schválně nedbá. Zkuste si proto popovídat a navzájem se svěřit s tím, jak se cítíte a co byste ve vztahu očekávali. Někdy i jediný rozhovor dokáže zázraky.

Každé překvapení potěší

Mnoho partnerů si dává dárky pouze při oficiálních příležitostech, nejčastěji jde o Vánoce, narozeniny, případně výročí. Takové dary ale nejsou opravdovým překvapením, protože je vlastně čekáme, i když často neznáme jejich konkrétní podobu. Zkuste se vzájemně potěšit i jindy v průběhu roku. A nemusí jít jen o věcné dary, potěší i drobnosti jako třeba pozvání na večeři, drobná kytička nebo pokud partnera zastaneme v nějaké domácí činnosti, o které víme, že ji nemá rád.

Vztah je třeba stále budovat

I když jste spolu mnoho let, neznamená to, že máte svého partnera „jistého“. Právě naopak, někdy je docela náročné si svůj protějšek udržet. Vztah se musí budovat a udržovat neustále, nikdy by se neměl stát pro jednoho nebo oba dva příliš nudným. Zkuste něco společně podnikat, dbejte o sebe a nezapomínejte ani na sexuální život.

Narušte stereotyp něčím příjemným

Vztahu dokáže velmi prospět dovolená nebo i krátký pobyt mimo domov. Nebudou tam na vás totiž na každé kroku číhat domácí práce, které jste ještě neudělali, a proto budete mít více času sami na sebe. I pokud nemáte možnost někam odjet, zkuste alespoň večer čas od času strávit jinak než pouze před televizí nebo u knížky. Můžete zajít pro změnu do kina, do restaurace nebo třeba jen na romantickou podvečerní procházku.

Kouzlo maličkostí

I opravdové drobnosti mohou hrát v oživení partnerského vztahu velkou roli. Stačí třeba cestou z práce koupit čokoládu, nezapomínat alespoň občas říct, že máme svého partnera rádi a stále jej milujeme. Můžeme také potěšit svůj protějšek tím, že mu uděláme snídani do postele nebo ho vyslechneme, jaký měl den. A pokud má zrovna nějaké trápení, nezapomeňte partnera pohladit a obejmout.

Nezapomínejte chválit

I když není váš partner dokonalý (a to není žádný), pochvalte ho, když se mu něco podaří. A i když výsledek není úplně takový, jaký si představujete, oceňte jeho snahu a úsilí. Každý potřebuje občas slyšet, že je potřebný a že to co dělá, je užitečné a má smysl. Pokud nebudeme pochvalou šetřit muže, je možné, že domácí práce najednou bude dělat mnohem ochotněji a spokojení budou oba dva.

Zkuste oslovit věštkyni nebo kartářku
Máte pocit, že váš vztah by potřebovat nějaké oživení jako sůl? Upadli jste do nudného stereotypu nebo dokonce cítíte, že vaše partnerství skomírá? Zkuste oslovit věštkyni nebo kartářku, získáte užitečné rady, za jaký konec vaše potíže uchopit.