Tři typy lásky

Tri typy lásky

Láska není jednoduchá, ale stejně tak ani život o samotě. Někdy člověk zvažuje, zda vůbec lásku najde nebo zda se spokojit se vztahem bez lásky. Ale co je to vlastně vztah bez lásky a co to je vlastně láska?

Definicí je celá řada, užitečná může být i ta, která pochází od amerického psychologa Roberta Sternberga.

Teorie lásky

Dle Sternberga má láska tři hlavní složky. Dá se také říct, že existují tři typy lásky.

Tou první složkou, která přichází na řadu většinou první, je vášeň, prvotní zamilovanost a tělesná přitažlivost. Jde o ty pocity, které zažíváme na začátku vztahu, částečně trvají i déle, ale většinou pak ustupují dalším dvěma složkám lásky.

Druhou složkou lásky je dle Sterberga intimita. Nejde o tělesnou přitažlivost, která patří do složky první, ale vzájemnou podporu, sdílení, blízkost toho druhého, která nám dělá dobře.

Třetím typem lásky je dle Sternberga závazek. Ano, dle tohoto psychologa je opravdu závazek, pocit, že bez druhého nemůžeme žít, také oddanost partnerů nebo třeba rozhodnutí udržet vztah kvůli dětem také jistou formou lásky. I takovou láskou může procházet vztah, ale také se může přesunout zase spět k lásce vášnivé nebo partneři znovu můžou najít vzájemnou intimitu.

Dle této teorie stojí za to udržet vztah, který právě prochází krizí. I závazek má být formou lásky. Pochopitelně, pokud v lásce chybí vášeň, může jít třeba o lásku kamarádskou. To ale neznamená, že by se nemohla přetransformovat v něco jiné.

Dokonalá láska dle Sternberga sestává ze všech tří složek, neopomíjí ani jednu z nich. Avšak v různých fázích lásky můžou být jednotlivé složky různě výrazné.

Aby láska člověka naplňovala, nesmí jí chybět vášeň, intimita ani závazek. Tak to vidí americký psycholog Robert Sternberg. Avšak v životě není vše dokonalé a ideální, ani ta láska.

Láska v praxi

Přes veškeré teorie – v praxi platí, že lásce se nedá poručit. Na druhé straně to nevylučuje, že by se z kamarádství mohla zrodit velká láska. Lidé často řeší, zda být s někým „bez lásky“, zda se chopit příležitosti a zbavit se samoty za každou cenu. Výše uvedená teorie by pak mohla být užitečná. Samozřejmě žádná teorie není všeříkající. Každý to má jinak.

Každý z nás je jedinečná bytost a každý lidský život je jiným příběhem. Nedá se říct, která cesta vede k lásce a co je to nejlepší obecně. Každý si na to musí přijít sám. Ale může si také různě pomoct…

Něco o lásce

V dnešní době máme k dispozici celou řadu psychologů, terapeutů a koučů, kteří lidem pomáhají s řešením jejich problémů. Právě problémy s láskou – nebo samotou patří k těm nejčastějším.

Jak najít lásku?
Pomoc s láskou můžete najít i tam, kdy byste to úplně nečekali. Užitečná může být třeba astrologie nebo numerologie. Nezřídka s láskou dokáže pomoct i zkušená kartářka. To potvrzují i naše kartářky, na které se lidé s potížemi s láskou obracejí. Často má pak láska šťastný konec. Na kartářky se můžete obrátit i vy, stačí zavolat.