Malý kurz tarotu III: Velká arkána

Velká arkána, také velké tajemství, jeden ze dvou hlavních pilířů tarotového systému, předkládá archetypy, obrazy, které v sobě nesou základní pravdy a veškeré vědění. I proto stojí za pozornost.

Pokud vás ono velké tajemství zajímá, jistě vám přijde vhod tento článek. Seznámíme se totiž s Velkou arkánou jako takovou, i jejími kartami…

22 základních karet, archetypů a principů

Karty Velké arkány jsou číslované, většinou jde o 22 karet.

Nulu nese tarotová karta Blázen. Je to osoba, která proplouvá celým vesmírem beze strachu. Symbolizuje začátky, také vývoj, tvořivost nebo plodnost. Karta je spojována s přímostí, ochotou riskovat, odvahou, svobodou a velkým potenciálem.
Číslo 21 pak nese tarotová karta s názvem Svět nebo Vesmír. Je to karta, která uzavírá celou Velkou arkánu, také to staré a špatné v životě. Symbolizuje odhodlání, touhu po poznání, sílu k překonání překážek. Je to karta přechodu, opouští staré a dává prostor pro nové směry.

Význam Velké arkány

Karty Velké arkány mají posloupnost, zobrazují stádia lidského života, vývoje lidstva i světa. Předkládají základní, univerzálně platné principy a přírodní zákonitosti. Zrcadlí život ve všech rovinách, duševní stránku, nevědomí člověka i kolektivní vědomí. Odkrývají dosud skryté.

Pokud se některá z karet Velké arkány objeví při výkladu karet, přináší hluboké poselství, zrcadlí vyšší síly. Zpravidla symbolizuje zásadní události či kroky na cestě životem, ať již minulé nebo budoucí.

Význam tarotových karet, zvláště karet Velké arkány má nezměrnou hloubku. Ta se odkrývá stále více s novými a novými zkušenostmi a roky života.

Jednotlivé karty Velké arkány

Existuje mnoho různých druhů a typů tarotových balíčků. Karty mohou mít nejenom různé ztvárnění, vyobrazení, barvy, ale také různou symboliku. Přestože i karty Velké arkány existují v různých obměnách, dá se definovat 22 základních karet.

0 – Blázen
1 – Mág (Kejklíř)
2 – Velekněžka (Vládkyně)
3 – Císařovna
4 – Císař (Vládce)
5 – Velekněz (Papež)
6 – Zamilovaní (Milenci, Cesta rozhodnutí)
7 – Vůz (Válečný vůz)
8 – Spravedlnost
9 – Poustevník
10 – Kolo štěstí
11 – Síla
12 – Viselec
13 – Smrt
14 – Umění (Mírnost)
15 – Ďábel
16 – Věž
17 – Hvězda
18 – Měsíc (Luna)
19 – Slunce
20 – Aeon (Soud, Úsudek)
21 – Vesmír (Svět)

Zajímá vás celé tajemství?

Chcete se dozvědět také o dalších tarotových kartách? Kartám Malé arkány (malého tajemství se věnujeme v přechozích článcích (Malý kurz tarotu I a Malý kurz tarotu II).

Komplexní výklad tarotových karet
Pokud máte zájem o komplexní výklad tarotových karet, přímo pro vás, můžete využít služeb profesionálních kartářek. Najdete je u nás! Není nic jednoduššího než si vybrat svoji kartářku a zavolat jí.

Můžete to udělat třeba hned. Kvalitní výklad tarotu je tu i pro vás. Zkušená kartářka vám odhalí mnohá tajemství, zejména taková, která vám budou užitečná na vaší cestě životem.

Obrázky jednotlivých karet Velké Arkány s odkazem na jejich výklad